
BÆREKRAFT - MED BYGG I TRE

.
GRANBERGET ARKITEKTUR as

.
BÆREKRAFT
"Bærekraftig utvikling" (sustainable development) ble lansert som begrep av Brundtandkommisjonen i 1987, og defineres som «utvikling som imøtekommer behovene til dagens generasjon
uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å dekke sine
behov. FN har siden utkjempet en felles arbeidsplan (FNs bærekraftmål) for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.
Bygningsektoren står for en tredel av alle klimautslipp og 40% av verdens forbruk av energi og resurrser, inkludert miljøbelastningen i byggeprosessen og driften av bygget. Derfor har utviklingen i bygningsektoren stor betydning for den bærekraftige utviklingen i samfunnet som helhet.
SKOGEN
Skogen i Skandinavia binder ca. 55% av det menneskeskapte C02-utslippet vårt. Treets egenskap som et naturlig karbonlager er en viktig grunn til det. Som hos de fleste planter gjør fotosyntesen at treet tar opp karbondioksid (C02). Treet bruker mest C02 når det vokser og tar opp mindre C02 når det er fullvoksent. Når treet råttner eller brennes slippes karbondioksidet ut igjen, men hvis treet hugges og benyttes som feks. byggemateriale, fungerer det fortsatt som karbonlager. Et vanlig bolighus i tre vil binde opp om lag 16 tonn C02 i treverket.
Man kan si at når vi bygger i tre flytter vi karbonlageret fra skogen inn i bygningen, som fortsetter å lagre karbondioksidet så lenge den står. Kombinert med kort reise - fra skog - til tømmerforedling - til byggeplass blir tre derfor det materialet som gjennom hele livsløpet gir minst ressursbruk og negativ miljøpåvirkning .

.
Granberget Arkitektur - har som
målsetning å bruke mest mulig lokalt produsert, videreforedlet og
kortreist trevirke i våre byggeprosjekter.
For Skandinavia er tre det mest bærekraftige bygningsmaterialet, både i et
lokalsamfunns-perspektiv og for det totale nasjonale klimaregnskapet.
Å
bygge i tre stimulerer til bærekraftig lokal råvare-produksjon,
lokal treforedlings-industri og lokal bygningsmateriale-produksjon. Samtidig som du
får kortest mulig transport fra skog til byggeplass.

.
VI BISTÅR MED SPESIALTILPASSEDE LØSNINGER
- Med hensyn til geografi, klima, økonomiske rammer
og kundens ambisjonsnivå
knyttet til funksjonalitet og spesialtilpassede løsninger gir best plassutnyttelse. En optimal planlegging/ utbygging har fokus på både arealbruk, ressurser og energibruk.

.
Geografi og klima
Bygningens utforming, plasseringen og orientering i forhold til sol, beliggenhet, form og detaljer påvirker også energiforbruket og det totale klimaregnskapet.
Arealeffektivitet
Arealeffektivitet og smarte romløsninger kan spare prosjektet både i forhold til økonomi samt redusere klimaregnskapet betraktelig.

.
Miljøsertifisering
Ved å ta i bruk miljøsertifiseringsverktøy fra starten av et prosjekt kan vi sikre at bygget svarer på et stort spekter av miljøkrav.
- Integrert energidesign. Passivhus og nullenergibygg er eksempler på slike type bygninger
- BREEAM-NOR sertifisering
- LCA-/LCC - analyser fra Bionova - vurderinger av byggets totale livsløpskostnad og totale C02 avtrykk, inkludert transport, energi og materialbruk.
Alternative energikilder
Vi er oppdaterte på den nyeste teknikken i forhold til alternativ energiforskyning og kan bistå i forbindelse med å finne spesialtilpassede og kompletter løsninger til privat og offentlig bruk.
- Solfanger anlegg
- Solcelle-systemer
- Jordvarme
- Vindmøller i bygg

.
Energioptimalisering og rehabilitering
Miljøverndepartementet anslo i 2010 at om lag 80% av den bygningsmassen som finnes i dag -fortsatt vil være i bruk i 2050. Derfor er det viktig å ivareta bygningene som allerede er bygd -med mål om å opprettholde og øke levetiden og miljøeffektiviteten i bygningene.
Vi gir råd i forbindelse med energioptimaliserende tiltak for ditt hus.
- oppgradering
- ombygging
- istandsetting

.